Frankrijk: 1.137 auto’s in de fik

De jaarwisseling heeft in Frankrijk opnieuw gezorgd voor talloze brandende auto's. Ditmaal zijn er 1.137 in de hens gegaan - een aantal dat min of meer gelijk ligt aan 'oud-en-nieuw' van een jaar geleden.
De overheid doet nogal laconiek over deze gebeurtenissen en zegt dat het een vrij traditionele jaarwisseling was. Intussen zijn rondom de grote steden, in de zogenaamde quartiers sensibles, vele (andermans) auto's in brand gestoken. 
'Quartier sensible' is een eufemise voor een achterbuurt waar de Franse bevolking beter niet kan komen. Ook de politie blijft hier bij voorkeur weg en politici hebben er blijkbaar belang bij te suggereren dat het leven er gewoon zijn gangetje gaat. 
Over het gruwelijke leven in de Franse voorsteden is al heel wat afgeschreven, maar Welingelichte Kringen wil voor de liefhebber van deze materie graag twee bronnen aanprijzen.
In de sfeer van non-fictie behoort De barbaren voor de poorten van Parijs van Theodore Dalrymple tot het allerbeste wat hierover is opgemerkt. Voor het eerst verschenen in dagblad Trouw in het katern 'Letter & Geest' onder leiding van Jaffe Vink.
Verder is het boek Plateforme van Michel Houellebecq zeer aanprijzenswaardig. Met een aantal scenes die zich afspelen in de voorsteden van Parijs. Ja maar dat is fictie, zult u zeggen. Zeker, maar superieure fictie die nauwgezet langs de werkelijkheid scheert.

Bron(nen):   Reuters  Le Monde