De handel in voetballers begint weer

Het transferseizoen in de voetballerij is geopend en als de trend van de afgelopen jarer doorzet - zie bijgaand kader - gaan de portemonnees weer wagenwijd open.
Sinds het seizoen 2002/2003 mag er 12 weken per jaar in spelers worden gehandeld en in januari begint het zogenaamde winterseizoen. Buiten deze periodes is het beroepsvoetballers niet toegestaan van club te veranderen.
Er is derhalve weinig tijd om goed na te denken, de druk is hoog, en dat leidt doorgaans - in combinatie met niet al te slimme clubbestuurders - tot de meest gekke transacties. 
Maar wat blijkt? We zouden nu middenin een crisis zitten en menigeen verwacht dat opzienbarende transfers achterwege blijven. "January won't be busy," aldus Arsène Wenger, de succesvolle trainer van het Londense Arsenal.
The Wall Street Journal is geneigd aan deze worden geloof te hechten, want als ze ergens weten wat geld uitgeven is, dan toch wel in Groot-Brittannie de afgelopen jaren - kijkt u gerust even naar het staatje hierboven.
Dit bestede bedrag in Groot-Brittannie in januari 2009 - 181 miljoen pond - is meer dan de andere 'grote' competities (Spanje, Italie, Frankrijk, Duitsland) samen in dezelfde periode uitgaven. Kans is klein derhalve dat het record van afgelopen zomer (80 miljoen pond voor Ronaldo die van Manchester United naar Real Madrid verkaste) deze maand zal worden gebroken.
Ook elders zou de handel maar slapjes zijn en ja, als zelfs Inter Milan zegt dat ze zuinig moeten doen... De WSJ komt met meer voorbeelden van roemruchte clubs die opeens op de kleintjes zeggen te moeten letten. 
En toch, Welingelichte Kringen weet het niet zo zeker... steeds maar die vergelijkingen met de echte economie... alsof de voetbal(onder)wereld enige gelijkenis vertoont met het normale zakenbestaan. En alsof dat hele voetbalwalhalla niet compleet losstaat van het gewone leven. En alsof er helemaal geen schatrijke Arabieren meer zijn die Manchester City aan de touwtjes trekken.
Enfin, over een maand weten we meer.

Bron(nen):   The Wall Street Journal