Sinds wanneer mag je geen ‘neger’ meer zeggen?

De Amerikaanse senator Harry Reid kwam lelijk in de problemen toen bleek dat hij zich in 2008 een opmerking had gepermitteerd over de huidskleur van Barack Obama. 
Obama? Die maakte volgens Reid best kans op het presidentschap, want hij was slechts licht getint en had bovendien geen 'Negro-dialect.'
Klopt allemaal wel, maar zoiets zeg je niet. Reid maakte daarom snel excuses voor zijn ' poor choice of words,' maar de vraag is sinds wanneer je zoiets niet meer mag zeggen. 
Volgens Slate is het begonnen met de zwarte activist Stokely Carmichael. Die schreef in 1967 zijn boek Black Power dat de term negro suggereerde dat zwarten inferieur zouden zijn. Media als het bekende (zwarte) blad Ebony gingen het woord toen mijden en dat kreeg navolging. 
Volgens een poll van het weekblad Newsweek in 1968 voelde meer dan twee/derde van de zwarten het meest voor het woord negro, maar het woord black kwam ervoor in de plaats. Ook een instelling als de U.S. Supreme Court gebruikte het woord negro niet langer.
Als senator Reid zich eigentijdser had uitgedrukt, had hij de term colored moeten gebruiken. Wat niet wegneemt dat de term African-American intussen aan een enorme opmars bezig is.

Bron(nen):   Slate