Veel data vrij in te zien, behalve over geld

Samenleving
door anp
woensdag, 13 november 2013 om 20:54
welingelichtekringen header 1
Hoewel de Nederlandse overheid uitblinkt in het beschikbaar stellen van data, is het lastig om erachter te komen op welke manier Nederland geld uitgeeft. Dat blijkt uit een onderzoek van de Open Knowledge Foundation. Die internationale stichting onderzoekt hoe makkelijk mensen bij gegevens van hun overheden kunnen komen.
Nederland doet het in vergelijking met andere landen prima als het aankomt op het publiceren van getallen en statistieken. Data over de uitgaven van de Nederlandse overheid zijn in ons land echter nagenoeg onvindbaar. Volgens de stichting bestaan de data in digitale vorm, maar zijn die niet kosteloos te vinden voor iedereen. Sterker nog; de data staan niet online, zijn niet up-to-date en zijn niet te vinden in een veel gebruikte bestandsvorm als Excel of PDF.
Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat dat veranderen. Volgens een woordvoerster is het echter nogal een klus om deze data op zo’n manier openbaar te maken, dat de gegevens ,,begrijpelijk en vergelijkbaar’’ zijn. Daarom wordt er nu nog onderzoek gedaan. ,,De intentie vanuit het ministerie is wel om een impuls te geven aan 'fiscale transparantie’.’’