‘Sinterklaas extra beveiligd tegen relschoppers’

De intocht van Sinterklaas dit weekeinde wordt in negatieve zin historisch, meldt het AD. In heel het land nemen korpsen maatregelen tegen mogelijke relschoppers. De Nationale Politie heeft alle korpsen in het land geadviseerd alert te zijn op aversie tegen Zwarte Piet. De korpsen moeten 'adequaat optreden indien nodig', aldus een woordvoerder. Dit is een maatregel die volgt op de felle nationale discussie over de vraag of Piet racistisch is. In Groningen, waar zaterdag de nationale intocht plaatsvindt, hebben alle agenten in een briefing te horen gekregen dat ze rekening moeten houden met antipathie tegen zwarte pieten, en moeten ingrijpen als het kinderfeest dreigt te worden verstoord door demonstranten. Ook Amsterdam houdt er rekening mee dat demonstranten tegen Zwarte Piet de intocht willen verstoren. Demonstranten zijn welkom, zegt burgemeester Van der Laan, maar ze moeten wel 'hun gezond verstand gebruiken'. Ook mag Zwarte Piet niet worden uitgescholden.  

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Captain Caveman

  Volgens mij is het dan een goed plan om Prem preventief in hechtenis te nemen tijdens de intocht

  • Heldoppantoffels

   Ja moet je toch eens voorstellen dat die hufter met een spandoek langs de kant gaat staan schreeuwen dat de sint niet bestaat.

   Misschien vind ik het voor één keer dan wel acceptabel als de menigte hem lyncht! 😉

   (in antwoord op Captain Caveman)
 2. Dead Silence

  En symbool van zwakte Van der Laan vindt dat ouders de boel maar moeten bewaken. Hoe dan? “Boe” roepen? Als je iemand aanraakt ga je zelf de cel in, zo gaat dat hier. Tuig heeft vrij spel en buiten dat uit dankzij de doorgeslagen politieke correctheid.

  • Heldoppantoffels

   Op zich is het wel al beter geworden bij het aantreffen van een inbreker in je eigen huis, als er dan een ‘klapje’ valt dan zal dat nu niet meer zo snel tot een veroordeling leiden van de bewoner.

   Verder ben ik net zoals jij van mening dat de overheid dient te zorgen voor handhaving van de openbare orde. Zoiets overlaten aan de burger is volslagen ridicuul !!

   (in antwoord op Dead Silence)
 3. zo_maar

  Leuk he, je eigen vermeende racisme uitvechten over het hoofd van kleine kindjes. ‘Sinterklaas moet beschermd worden’.
  Te bizar voor woorden. Dat heeft de PVV dus weer aardig wat zetels opgeleverd.

  Als Quinsy Gario, de mislukte kunstenaar en dichter, zich nou druk had gemaakt over het feit dat je geen stageplaats kunt krijgen met een exotische achternaam, of dat er onevenredig veel donkere kindjes in armoe en achterbuurten opgroeien, of over Antilliaanse bendes in Rotterdam Zuid, of witte en zwarte scholen, dan begrijp ik het nog. Dat zijn echte concrete problemen.

  Laten we het dan gelijk ook hebben over Monsanto, bankiers, frauderende wetenschappers en VVD-ers, de overheid die de proceskosten van Demmink betaalt, het feit dat het regenwoud nog weer met een derde is omgekapt, zinkende bootjes bij Lampedusa en de oorzaak van de orkaan op de Filipijnen.
  Maar nee, dat vind Quinsy Gario, -wereldberoemd om zijn kunstproject (!!!) “Zwarte Piet is racisme” vorig jaar in Dordrecht-, van mindere orde dan Zwarte Piet.

  Uitgerekend het jaar dat Nederland over de brug komt met (het zeer terechte en late) excuus voor het slavernijverleden en de onderkenning van onze oorlogsmisdaden in Nederlands-Indie, we ook nog moeten gaan zitten navelstaren over Zwarte Piet, dat gaat er bij mij echt niet in.

  Een gevaarlijke hetze is het geweest, er is niets opgelost en er zijn alleen maar meer mensen geïrriteerd geworden over het te pas en te onpas brullen dat ‘de wereld zo gemeen is omdat ik zwart ben’.

 4. Niegol

  Intocht van de Sint dit jaar dan maar in kogelvrije pausmobiel?
  Zal de feestvreugde enorm verhogen en het Nederlandse gevoel van saamhoorgheid zeker ten goede komen…

  Zucht.

 5. Spiegelbeeld

  Het waren vorige keer geen relschoppers, maar gewoon mensen met een shirt waarop stond zwarte piet=racisme. En alleen al voordat werd quinsy aangehouden. Wie is er nu sinterklaasfeest aan het verstoren en vrijheid van meningsuiting aan het indammen?

 6. Spiegelbeeld

  Kritiek op de Nederlandse traditie mag niet. Onze vrijheid van meningsuiting wordt afgenomen.

  • Captain Caveman

   Vrijheid van meningsuiting is geen vrijbrief om dingen te verstoren of verpesten voor andere mensen en dan met name iets voor kinderen.
   En wat is er mis met het hebben van kritiek op gegeven kritiek? Ook dat vrijheid van meningsuiting

   (in antwoord op Spiegelbeeld)
   • Spiegelbeeld

    Het verstoren en belemmeren van het uitten van de mening door de minderheid is gebeurd door een blanke agent die keihard met geweld een vreedzaam protest van Quincy neersloeg. Zijn enig overtreding was een shirt aan te trekken die wettelijk was toegestaan.

    Zodra er kritiek wordt gegeven op een Nederlandse traditie dan krijg je doodsbedreigingen en racistische leuzen naar je toegeslingerd. Hoezo is Nederland niet racistisch en discriminerend?

    (in antwoord op Captain Caveman)

Reacties niet toegestaan