Praten met levende doden

Met behulp van brainscans is aangetoond dat comapatiënten, die zich in een vegetatieve staat bevinden, niet alleen kunnen begrijpen wat hen wordt gezegd, maar daarop ook kunnen antwoorden.
Dr Adrian Owen, die in Cambrigde het onderzoek deed met deze uitkomst wijst op de grote impact. "We waren verbaasd dat een patiënt simpele vragen kon beantwoorden door anders te denken." Als ze een vraag stelde (denk aan tennis voor 'ja' en aanaardappele voor 'neen') was er een andere hersenactiviteit bij een ander antwoord.
"Het bewijst niet alleen dat zogenaamd vegetatieve  patiënten niet per se in een vegetatieve staat verkeren, maar dat ze zelfs kunnen communiceren." De onderzoekers denken dat 1 op de 5 hersenendoden niet hersendood is.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het prestigieuze medische tijdschrift New England Journal of Medicine.
Het onderzoek zal zonder twijfel grote invloed kijrgen op de ethische discussie over de vraag of bij zware comapatienten de machines mogen worden uitgedraaid. Want als wie helemaal dood lijkt eigenlijk nog kan denken en communiceren wordt de stap om dat leven te beeindigen wel erg groot. Zeker zonder de betrokkene te raadplegen via een scan.
Krijgt het Vaticaan toch nog een beetje gelijk.

Zie link 2 voor een gesprek met een van de onderzoekers

Bron(nen):   The Daily Telegraph  BBC  Guardian