Ruim een derde van de werknemers wil dat niet-gevaccineerde collega’s straks thuisblijven

Je moet zelf weten of je je laat inenten, maar 36 procent van de werknemers hoeft niet-gevaccineerde collega's straks niet naast zich op de werkvloer. Ze vinden dat werkgevers de vaccinweigeraars moeten tegenhouden om naar kantoor te komen.

Dat blijkt uit een enquête van Visma onder ruim 1100 werknemers, waar het AD over schrijft. Bijna een derde zegt bovendien niet naar het werk te willen komen als er niet-ingeënte collega's aanwezig zijn. En ongeveer een kwart vindt zelfs dat vaccinweigeraars die corona krijgen, geen salaris zouden moeten ontvangen.

Een werkgever mag een werknemer nooit verplichten om een vaccin te nemen. Ook bij ziekte door corona niet uitbetalen is verboden. Zelfs vriendelijk vragen om vaccinatie kan al voor problemen zorgen. Arbeidsrechtadvocaat Gerard Berghuis van BAASZ Advocaten in het AD: "Dat moet je dan niet te vaak doen vanwege de afhankelijkheidsrelatie die een werknemer heeft met zijn werkgever. Als je iets met klem gaat adviseren kan de werknemer denken: dat vaccineren moet dan maar, anders raak ik mijn baan misschien wel kwijt. Dan wordt het dreiging.” 

Bron(nen):   AD