In de Franse gevangenis

Het ligt voor de hand dat u bij de naam Bourg-en-Bresse aan dikke smakelijke kippen denkt, kippen van het Bresse-ras. Bresse ligt niet ver van smulstad Lyon vandaan, maar vandaag staat Bresse in de krant omdat daar een zogenaamde modelgevangenis is geopend.
Zoiets mag zeker in de krant, want Franse gevangenissen zijn een verschrikking. Vol, vies en gevaarlijk zijn de gangbare trefwoorden, maar dat kan blijkbaar ook anders.
Zoals u op de foto kunt zien, is er hier alles aan gedaan om degenen die jarenlang noodgedwongen naar buiten moeten kijken iets bijzonders te bieden. Het gaat om 690 gevangenisplaatsen, en iedere bewoner is verzekerd van meer dan voldoende daglicht. 
Kleuren zijn er in overvloed; deuren zijn oranje, de muren mauve, de vloeren crèmekleurig. 
En al zijn de cellen niet bijzonder groot (10,5 meter voor 2 delinquenten), toch doet maar weinig denken aan de oude vieze vervallen gebouwen die Franse gevangenissen al te vaak zijn. 
De verslaggever van Libération deed dit gebouw nog het meeste aan een crèche denken, een bijzonder aangename vergelijking. Al komt hier in Bresse niemand je aan het eind van de dag ophalen.

Bron(nen):   Libération