Niemand kent de rijkste Rus

Staalbaron Vladimir Lisin (53) is de rijkste man van Rusland. Bij de keiharde gevechten die de afgelopen jaren plaatsvonden tussen de Russische giganten, bleef hij steeds op de been. En daarbij ging hij zo discreet te werk dat bijna niemand hem kent. 
Zijn persoonlijke vermogen bedraagt zo'n 18,8 miljard dollar, zeg ongeveer de helft van het bezit van Bill Gates die doorgaat voor de rijkste man op aarde. Door de relatieve onzichtbaarheid van Lisin was er lang sprake van dat hij niet echt meetelde in de wereld van de grootverdieners en werd zijn vermogen geschat op slechts 5,2 miljard - een middenmoter. 
Lisin - de Russische naam betekent vos -  krijgt veel bijzondere eigenschappen toegeschreven, en eentje luidt dat hij erin slaagde nooit het machtige Kremlin tegen zich te krijgen. Verder was de staalmarkt in Rusland erg verdeeld in de post-communistische tijd en daar wist hij wel raad mee - hij was ingenieur en opereerde al lange tijd in de staalsector. 
Toen in de jaren 90 allerlei chaotische privatiseringen plaatsvonden en onmetelijke hoeveelheden grondstoffen werden 'verkocht' en in particuliere handen kwamen, deed Lisin met zijn bedrijf goede zaken. Hij verwierf in die tijd hele mooie, staal-, aluminium- en kopermijnen. Dat ging er soms bikkelhard aan toe en deze periode wordt ook wel de 'aluminiumoorlog' genoemd. 
Op zijn pad kwam hij op enig moment de 'nikkelkoning' Vladimir Potanin tegen en ook die werd onder de voet gelopen. Daarna volgden overnames in het buitenland en inmiddels viel Lisins oog ook op bezittingen die niet zozeer met werk alswel met leisure te maken hebben: in 2005 werd hij de eigenaar van een mooi kasteel in Schotland. 
In Rusland zelf leeft hij ook als een landjonker en op zijn prachtige buitenverblijf zijn de meest belangrijke landgenoten te gast, waaronder premier Poetin.
Lisin heeft het beter aangepakt dan sommige van zijn luidruchtige landgenoten: hij is niet zo bekend, maar minstens zo rijk. 

Bron(nen):   Reuters