Wat kost een huwelijk

Sinds de crisis zijn trouwpartijen in de Verenigde Staten goedkoper geworden. In 2009 kostte een gemiddeld huwelijk $ 17.500 ( € 12.500), 8 procent minder dan een jaar eerder. Maar dat gemiddelde is ook echt een gemiddelde. De grootste kostenpost van een huwelijk is een receptie en met name daarop is bezuinigd. De garnalencocktail is wat kleiner geworden, de wijn goedkoper. Aan de gemiddelde gast wordt nog € 63 uitgegeven, 10 procent minder.
Ouders, en dan vooral die van de bruid, zijn ook weer terug in zicht. Tijdens de rijke jaren knapten de stellen het zelf op, maar pa en ma mogen weer meebetalen.
Grote klappen zijn er dus niet gevallen, veel 'luxe' sectoren hebben in de VS veel hardere klappen gekregen. De huwelijksindustrie blijkt behoorlijk crisisbestendig.
Maar, zegt The Wall Street Journal, in feite is de prijs veel hoger. Als de jonge stellen geen tienduizenden euro's zouden uitgeven zouden ze hun huwelijkse leven beginnen met $ 20.000 spaargeld. Dat zou tegen hun pensioen een paar honderdduizend dollar zijn.
En als je dan ook nog bedenkt dat de helft van de huwelijken eindigt in scheidingen -  nog veel duurder dan trouwen - dan is trouwen heel erg duur.

 

Bron(nen):   The Wall Street Journal