De nieuwe armoede

The New York Times beschijft in een goed gedocumenteerd artikel wat er nu is in de Verenigde Staten aan de hand is: hele volksstammen gaan in sneltreinvaart richting armoede. 
Ja, de economie lijkt enigszins aan te trekken maar dat is onvoldoende voor de miljoenen werknemers die hun baan zijn kwijtgeraakt sinds het begin van de recessie. Ze zittten (op z'n best) in een uitkering die heel snel afloopt en dan rest er helemaal niets. 
Ongeveer 2,7 miljoen mensen zullen voor eind april hun uitkering kwijtraken. De NYT presenteert enkele schrijnende gevallen. Naar de voedselbank voor wat eten, geen medicijnen meer kunnen kopen die je eigenlijk dagelijks nodig hebt; op enig moment heb je geen werk meer en dan slaat de armoede razendsnel toe.
Op dit moment zijn meer dan 6,3 miljoen Ameirkanen langer dan 6 maanden werkloos, het hoogste aantal sinds deze statistieken worden bijgehouden (1948). Mannen zijn hierin goed vertegenwoordigd, maar ook oudere vrouwen (tussen 45 en 64) kmen steeds meer tussen de raderen: de arbeidsmarkt gooit de oudjes er gewoon uit. 
Er zijn nogal wat mensen die een toekomst tegemoet gaan als dakloze, daar is gewoon niets aan te doen; zwervend rondtrekken of op z'n best nog een caravan
Optimisten zeggen dat zo'n neergang van de economie in eerdere gevallen werd opgevolgd door een onstuimige groei van de economie, waarbij weer veel nieuwe arbeidskrachten nodig waren. Dat is waar menigeen nu op hoopt.

Bron(nen):   The New York Times