Belgische primeur: recht op euthanasie nu ook voor kinderen

Vanmiddag heeft een commissie van de Belgische senaat een wet goedgekeurd die euthanasie openstelt voor minderjarigen. Tot nu toe moest je ook in Belgie minstens 18 zijn om te kunnen vragen om euthanasie. Die grens is geschrapt. Voorwaarde is dat een kind een fatale aandoening heeft en 'wilsbekwaam' is. Niet helemaal duidelijk is hoe moet worden bepaald of een kind wilsbekwaam is. De ouders of wettelijke vertegenwoordigers van het betrokken kind moeten hun akkoord geven over het verzoek van de minderjarige patiënt. En de wet geldt alleen voor fysiek lijden, niet voor psychisch lijden Tegenstanders hebben geprobeerd de wet tegen te houden of anders een grens van 15 jaar aan te houden. Maar die grens wordt niet getrokken. Ook jongere kinderen kunnen vragen om een milde dood.  

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Cornelis Berend

  Petje af! Natuurlijk kan je nog een hele discussie voeren of een kind wel wilsbekwaam is, maar wat zou het als het zo ziek is dat het de leeftijd van wilsbekwaam zijn toch niet haalt. Gereformeerde stuurlui aan wal hebben makkelijk praten. Het sleutelwoord is “ondraaglijk lijden”. Een ieder die meent dat ondraaglijk best draaglijk is moet zijn smoel houden of er mij betreft een enorme klap op krijgen.

  • bjhs

   Met je eens, maar niet geheel. Dit gaat nog een (wettelijk) staartje krijgen in Straatsburg.
   De wilsbekwaamheid is bij meerderjarigen die ondraaglijk ziek zijn is al moeilijk te bewijzen, laat staan bij mensen die volgens de wet amper, of niet eens handelingsbekwaam zijn? Ik ben het met je eens dat ondraaglijk lijden in zijn geheel uitgebannen moet worden. Echter, naar mijn mening moet dit bij minderjarigen wel strenger ingeperkt worden omdat deze erg vatbaar zijn voor meningen van artsen, en vooral van moegestreden ouders.

   (in antwoord op Cornelis Berend)
   • chardonnay

    Euthanasie zal toch altijd gebeuren nadat de protocollen zijn gevolgd. Ouders hebben niet veel te wensen. Ze moeten wel toestemming geven. Een scen-arts zal de euthanasie moeten goedkeuren. De groep terminale kineren van b.v. 10 jaar en ouder weten heel goed wat ze zelf willen. Het probleem zal de kleine terminaal zieke kinderen zijn.

    (in antwoord op bjhs)

Reacties niet toegestaan