‘AstraZeneca neemt geen vaccins van Europeanen af’

De Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca verkoopt coronavaccins die voor Europese landen zijn geproduceerd niet elders met winst, zegt topman Pascal Soriot tegen de Franse krant Le Figaro. De uitspraak van Soriot komt nadat eind vorige week bekend werd dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie kleiner zal uitvallen dan in eerste instantie was verwacht.

Het elders verkopen van vaccins voor winst zou geen zin hebben, zei Soriot, omdat het bedrijf beloofd heeft geen winst te maken op de verkoop van het vaccin tijdens de pandemie.

Volgens Soriot waren de met de EU overeengekomen volumes niet bindend. Daar wijst hij op "omdat de EU min of meer tegelijk met het Verenigd Koninkrijk leveringen wilde krijgen, ook al werd het contract drie maanden later getekend."

Het nieuwe leveringsschema van AstraZeneca is voor de Europese Unie niet aanvaardbaar. De Europese Commissie heeft AstraZeneca opgeroepen om transparant te zijn.

Het vaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford wordt momenteel ter goedkeuring onderzocht op effectiviteit en veiligheid door de Europese medicijnwaakhond EMA. Naar verwachting geeft die later deze week groen licht voor gebruik van het middel. De Europese Commissie heeft met het Brits-Zweedse farmabedrijf een contract gesloten voor de aankoop van tot 400 miljoen doses.

"Ik denk dat de mensen in Europa extreem gestrest en moe zijn door deze pandemie die nu al een jaar aan de gang is. De regeringen staan onder druk", aldus Soriot. Hij wees er nog op dat Europa, "dat 5 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigt, in februari 17 procent van onze productie zal krijgen".