Opbrengst Live Aid werd gebruikt voor wapens

Bob Geldof wist niet wat hij gisteren hoorde op de BBC: miljoenen van de opbrengst van zijn charitas-actie 'Live Aid' in 1985 kwamen terecht bij Ethiopische rebellen die er wapens mee kochten.
Geldof was destijds ook maar een gewone ordinaire popzanger tot hij in de ban raakte van ellende en hongersnood. En het voortouw nam tot een hulpactie die legendarisch zou worden: 'Live Aid.' Allerlei artiesten snelden destijds toe om hun liedjes ten gehore te brengen, er kwam een speciale kerstsingle ten behoeve van de arme kinderen en het geld rolde binnen, ongeveer 250 miljoen dollar. 
De zanger van de Boomtown Rats kreeg een enorme status en niet lang na zijn acties heette hij zelfs Sir Bob Geldof. Waarbij het gulle publiek in de waan leefde dat circa 95 procent van de opbrengsten te bestemder plekke was gearriveerd. Nee, aan de strijkstok was helemaal niets blijven hangen.
En nu onthulde de Britse staatsomroep dus dat enorme bedragen (bijna 100 miljoen dollar) bij Ethiopische opstandelingen terecht waren gekomen (hongersnood in Ethiopie was voor Geldof destijds de aanleiding voor de actie), die daarmee heel andere bedoelingen hadden dan voor mogelijk werd gehouden.
Geldof is zeer ontdaan en noemt het een "f***ing tragedy.”

 

Bron(nen):   The Times