100 miljoen vermoorde meisjes

Stel je voor dat je een jong stel bent in de opkomende middenklasse in China of India, schrijft The Economist. Je wilt een klein gezin stichten en de traditie zegt nog steeds dat jongens beter zijn dan meisjes. En stel je nou eens voor dat je voor $12 een test kunt doen om vroeg in de zwangerschap te weten te komen wat het geslacht is van je kind? Wat zou je dan doen?
Voor miljoenen stellen is dat kennelijk een simpele vraag. Een baby meisje dood maken, zoals vroeger, dat zou je nooit doen. Maar het meisjes-embryo dood maken? Dat is toch minder confronterend.
En zo komt het dat in China en Noord India op iedere 100 meisjes 120 jongens worden geboren, terwijl de normale verhouding 100 op 101 is.
Het is, zegt The Economist, niet overdreven om dit 'gendercide' te noemen. Er ontbreken 100 miljoen of meer meisjes. Vermoord, geaborteerd.
En alsof dat op zichzelf al niet erg is, ontwricht het ook de samenleving: vele miljoenen mannen zullen geen vrouw vinden. In sommige Chinese provincies is de verhouding jongens meisjes al opgelopen tot 100:130. Het verschijnsel doet zich het heftigst voor in China, maar is er ook in India, Taiwan en Singapore.
En wat er in een samenleving gebeurt als tientallen mannen gefrustreerd rondlopen zal de komende decennia blijken.

Bron(nen):   The Economist