Hoge stand Seine dreigt delen Parijs onder water te zetten

Voor Parijs is door de autoriteiten een waarschuwing uitgevaardigd voor overstromingen. De waterstand van de Seine is gestegen tot vier meter, waardoor de rivier op diverse plaatsen uit zijn oevers is getreden.

De oorzaak is de vele neerslag die de stad en omliggende gebieden de afgelopen dagen teisterde. Veel paden en looproutes langs de rivier die de Franse hoofdstad doorkruist zijn inmiddels afgesloten omdat ze onder water staan. Ook Ile aux Cygnes, een eilandje in de rivier is afgesloten vanwege hoogwater. Veel mensen bekijken het schouwspel vanaf de vele bruggen die de rivier overspannen.

Verwacht wordt dat het waterpeil de komende dagen nog verder zal stijgen. Bewoners wordt opgeroepen om waakzaam te zijn, omdat het waterpeil soms onverwacht snel kan stijgen.

De afgelopen jaren was het vaker raak. In 2016 steeg het waterpeil tot 6,10 meter. De Seine bereikte in 2018 een hoogte van 5,80 meter. Zo'n 1500 mensen zijn toen uit hun huizen in de Parijs en omstreken geëvacueerd.

Het record stamt uit 1919, toen de rivier tot een hoogte van 8,62 meter steeg.

Ook andere delen van Frankrijk werden de afgelopen maanden al getroffen door wateroverlast vanwege de hevige neerslag. In Noord-Frankrijk verdronk een 70-jarige man zondag door een overstroming en in het zuiden was grote schade en waren wegen afgesloten door het vele water.