Bernhard vroeg onderzoek De Roy van Zuydewijn

Het was prins Bernhard die in november 2000 de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) verzocht een onderzoek te houden naar Edwin de Roy van Zuydewijn, die op dat moment al enige tijd een relatie had met zijn kleindochter prinses Margarita. Dat blijkt uit een brief van premier Mark Rutte dinsdag aan de Tweede Kamer.

Bernhard werd zelf beveiligd door de DKDB en verkeerde in de positie om de dienst informatie te vragen en van de dienst informatie te ontvangen over veiligheidsrisico's. De DKDB was bevoegd om onderzoek te verrichten en de prins daarover te informeren, aldus Rutte in zijn brief. Uit het onderzoek naar De Roy van Zuydewijn bleek vervolgens dat er geen veiligheidsrisico's waren.

Vorige week onthulde De Groene Amsterdammer dat De Roy van Zuydewijn en zijn familie grondig en lang zijn onderzocht en afgeluisterd door onder meer de AIVD (en voorloper BVD) en de DKDB. Dat gebeurde tijdens zijn relatie met prinses Margarita, met wie hij sinds 1998 bekend was en in 2001 huwde.

De kwestie komt woensdag in de Tweede Kamer aan de orde, wanneer die debatteert over het Koninklijk Huis. De Roy van Zuydewijn heeft altijd gezegd dat prins Bernhard achter de onderzoeken zat.