Anti-Trump Republikeinen willen nieuwe partij oprichten

Tientallen voormalige Republikeinse partijleden zijn bezig met de oprichting van een nieuwe centrum-rechtse politieke partij. Dat doen ze omdat ze zien dat de Republikeinen niet willen optreden tegen de voormalig president Donald Trump, in wie zij een extremist zien die een bedreiging vormt voor het voortbestaan van de partij. Dat vertellen ze aan persbureau Reuters.

Onder de initiatiefnemers bevinden zich voormalige Republikeinse politici, medewerkers van de Republikeinse regeringen van Ronald Reagan, George H.W. Bush, George W. Bush en Trump, ex-Republikeinse ambassadeurs en partijstrategen.

Meer dan 120 van hen hielden afgelopen vrijdag een online vergadering om de afsplitsing te bespreken. De nieuwe beweging moet opereren op grond van "principieel conservatisme". Daaronder wordt verstaan het vasthouden aan de grondwet en de rechtsstaat - ideeën die volgens de betrokkenen door Trump naar de prullenbak zijn verwezen.

De deelnemers aan het gesprek zeiden bijzonder ontsteld te zijn over het feit dat meer dan de helft van de Republikeinen in het Congres, 8 senatoren en 139 leden in het Huis van Afgevaardigden, enkele uren na de belegering van het Capitool stemden om de certificering van de verkiezingsoverwinning van Biden te blokkeren.

Voormalig Republikein Evan McMullin, die in het verleden een prominente rol speelde in het Huis van Afgevaardigden, is een van de initiatiefnemers: "Grote delen van de Republikeinse Partij zijn aan het radicaliseren en bedreigen de Amerikaanse democratie. De partij moet zich opnieuw richten op waarheid, rede en zijn traditionele idealen."