Relletje rond ‘kwetsende’ opmerking tegen Joden van Mart Smeets

Mart Smeets was zaterdag de gast in Sterren Op Het Doek van MAX. In dat programma wordt een BN-er geportretteerd door drie kunstenaars. Het mooiste portret mag de BN-er houden, de twee andere worden geveild.
Smeets was niet te spreken over de wijze waarop de Joodse schilder Joop Rubens hem had afgebeeld. „Ik voel me hier heel onplezierig bij, de confrontatie met mezelf is niet prettig. Een onsje minder onderkin zou goed zijn. Dit is een bestraffende Amstelveense Joodse manier van kijken”, aldus Smeets. Volgens De Telegraaf is de verontwaardiging in Joods Nederland groot over het feit dat Smeets dat zei. Het CIDI overweegt zelfs stappen te zetten. De ontdane kunstenaar tegen De Telegraaf:  „Het feit dat ik Joods ben heeft helemaal niets met het programma te maken. Het kwam zo onverwacht, dat ik perplex stond. Als hij dit eerder in het programma had gezegd, dan was ik weggelopen.” Frits Barend, zelf een Amstelveense Jood, mengt zich ook in de kleine kwestie „Het slaat echt nergens op, hij roept maar wat om interessant te doen. Ik vraag me af of er ook een bestraffende Volendamse Joodse manier is om naar dingen te kijken of een bestraffende Amstelveense katholieke manier.”
Volgens Barend staan de uitspraken van Smeets niet op zichzelf: „Eerst maakt Gordon een Chinees belachelijk, dan vindt Jack Spijkerman Humberto Tan ’niet alleen donker maar ook nog dom’ en nu is er Mart Smeets met zijn ’bestraffend Amstelveens Joods’.”  

Bron(nen):   De Telegraaf      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. thathang3

  Nu staat het buiten kijf dat Smeets een enorme drol is. Deze man is een onzekere narcist met een onderkin. Ik vind zijn staat van dienst niet heel bijzonder. Hij sneert wat af wanneer iemand door zijn verdedigingslinie wandelt.

  Maar waar ik ook een gruwelijke hekel aan heb is die kinderachtige organisatie CIDI. Je bent een Jood of een niet Jood. En Joden moeten beschermt worden vanwege wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Ze verdienen een zogenaamde voorkeursbehandeling. Lachwekkend als je ziet hoe zij stelselmatig Palestijnen onderdrukken. De Jood van vandaag zou zich kapot moeten shamen

  • Mo Meta

   DIt soort opmerkingen over Marokkanen/moslims vallen al niet eens meer op. Maar zodra het woord “jood” wordt gebruikt, in een context die als negatief gezien kan worden, krijg je de subsidiemafia van de Cidi over je heen.
   Persoonlijk vind ik het ook niet kunnen wat Mart Smeets heeft gezegd, maar om hier nou een rel van te maken?

   (in antwoord op thathang3)
   • Heldoppantoffels

    Precies en ik vind dat de Joden ook wel wat lange tenen hebben. Om nog niet te spreken over boter op het hoofd (regelmatig het slachtoffer uithangen en ondertussen er zelf asociaal beleid op nahouden mbt de niet joden in regio Midden-Oosten)

    (in antwoord op Mo Meta)
 2. Mulder

  Als hij dit gezegd had over katholieken had hij zelfs bijval gekregen. Over gevoelige tenen gesproken….

 3. RhodBerth

  Net als bij al die andere gevallen: niks aan de hand, gewoon een domme opmerking, dat heb je weleens. We raken wel steeds sneller op onze tenen getrapt, dat vind ik een slechte zaak.

  • Heldoppantoffels

   Mee eens, dat krijg je misschien doordat er zoveel spanning in de wereld zit.

   (in antwoord op RhodBerth)
 4. Bart Matthesius

  Vrijheid van meningsuiting gaat over het recht om stomme opmerkingen te maken. Dan moeten we ook niet zeiken als dat gebeurt.

 5. De Staatsburger

  Ik weet niet wat ik erger vind: een foute opmerking over Joden of Frits Barend die de vrijheid van meningsuiting wil afschaffen.

 6. zo maar iemand

  Wat ik nog krenkender vind is dat deze Mart in het begin zelfs een boekje wil gaan lezen (nog meer onderkin!), en dat op aanraden van Joop Rubens niet doet. “O, dus ik moet nu in jullie geïnteresseerd zijn”, sneert hij. En die onderkin, die heeft hij nou eenmaal, ik schat een ons of 12.

 7. AT

  We hebben in NL zo weinig om ons druk over te maken, dat we van werkelijk elke mug een olifant maken… Hier weer zo’n voorbeeld. Het CIDI ‘should grow a pair…’

 8. reageermeneer

  Vreselijke egotripper, tenminste zo komt hij over op mij. Als ik even de amateurpsycholoog mag spelen: vaak komt dit soort schofferende gedrag voort uit diepe onzekerheid of een minderwaardigheidscomplex. Smeets bestaat uit 100% EGO om zijn kleine tere hartje te beschermen,
  iedereen die hierbij in de buurt durft te komen krijgt een sneer. Arrogantie en Mart Smeets zijn een synoniem geworden. Arme man.

 9. Spiegelbeeld

  Nederland is een tolerant land hoor. We discrimineren helemaal niet

Reacties niet toegestaan