Bijna dood: openbaring van de hemel of tekort aan CO2?

Een groeiende groep wetenschappers en belangstellenden meent dat de hemel kan worden bewezen uit de verhalen van mensen die terugkeerde van over de grens. Een groep mensen die bijna dood was vertelt verhalen die op elkaar lijken. Een tunnel met hemels licht aan het eind, wachtende dode familieleden, hemelse vrede. Vele ex-doden zijn ook niet blij terug te zijn gehaald naar het heden. Maar de scepsis blijft.
Een studie van Sloveense wetenschappers onder - slechts - 52 ex-doden - vond dat bij mensen met een bijna doodervaring het CO2 gehalte in het bloed sterk was verhoogd. CO2 zou dit iets te maken kunne hebben met de visioenen die mensen hebben.
De Nederlandse cardioloog Pim van Lommel, een mondiaal erkend expert op dit gebied, noemt tegen de BBC de bevindingen van de Slowaakse studie interessant. "Maar de studie noemt geen oorzaken, van de verschijnselen. Het enige wat er mogelijk is aangetoond is een correlatie."

In Engeland loopt op dit moment een zeer grote studie naar bijna-dood ervaringen. Centrale rol daarbij speelt ook het plaatsen van voorwerpen boven op kasten, uit het zicht van de patiënten. In het verleden zeiden mensen die bijna dood waren, dat ze boven hun eigen lichaam zweefden en neerkeken op artsen en familie die zich rond hun stervende lichaam bevonden.
De studie moet onder meer aantonen of ze , al zwevend, ook kunnen onderscheiden wat er op de kast ligt.

 

Bron(nen):   BBC