Uit eten in de gevangenis

'Op water en brood' klinkt weinig uitnodigend en de staande uitdrukking is dan ook steeds minder van toepassing op Amerikaanse gevangenissen. Want achter de tralies in de VS is het volgens The Wall Street Journal steeds beter toeven.
Dat is zeker opmerkelijk, want behalve dat menige boef in de VS voor zeer veel jaren achter de tralies verdwijnt, zijn de omstandigheden meestal verre van ideaal: overbevolking, geweld en geen enkele luxe waren altijd de vaste bestanddelen. 
Om een onverwachte reden is daar nu verandering in gekomen en kunnen de immates her en der in ieder geval eten bestellen dat ze graag willen: cheeseburgers, kip met parmesan, pizza en als het moet ook nog met een Pepsi erbij. 
Gevangenissen zitten in grote financiële problemen en zo verdienen ze iets bij; en hoopt men bovendien dat de burgervrede in de overvolle etablissementen beter is gewaarborgd.
Er is een voedselgigant, Aramark Corp. geheten, dat zich op deze markt heeft gestort. Gevangenen (en vaak hun familieleden) kunnen orders plaatsen en de warme hap wordt vervolgens in de bajes uitgeserveerd. Prijzen variëren van 7 tot 12 dollar per maaltijd en wie het breed kan laten hangen, bestelt een 'junk-food box' van 100 dollar met daarin rundvlees, ijskoekjes, cappuccino en nog veel meer lekkernijen. Gevangenissen krijgen een fee voor iedere klant die iets te eten bestelt en dat loopt in sommige gevallen aardig op.
Iedereen tevreden?
Nee, op z'n minst 1 deskundo - de criminoloog Gordon Crews, voorziet het volgende probleem: jaloezie en het geweld dat daar weer uit voortvloeit. "It's like with kids," zegt hij, "you don't bring cookies to school unless you've got enough for everyone." Onzin, zeggen andere kenners, hoe beter de gevangenen zich voelen, hoe beter de sfeer is.

Bron(nen):   The Wall Street Journal