Whatever Happened to het gat in de ozonlaag?

Drie Britse geleerde schokten de wereld toen ze op 16 mei 1985 - 25 jaar geleden - onthulden dat vervuiling een gat had veroorzaakt in de ozonlaag boven de Zuidpool. Voordien hadden we nooit gehoord van de ozonlaag, maar spoedig wisten we dat het heel erg was. Het waren met name drijfgassen uit spuitbussen en de vloeistof uit koelkasten die de aarde en de mensheid aan de rand van de afgrond brachten. De drijfgassen werden afgeschaft, de techniek van ijskasten veranderd en daarna werd het stil rond de ozonlaag. Terecht? Niet helemaal, zegt Livescience. Het gat is niet meer groter geworden, sterker de laag boven de Zuidpool wordt weer dikker, zegt een rapport van de VN.
Maar - uiteraard - er is geen reden voor optimisme of tevredenheid. De ozonlaag boven de Noordpool maakt het nog niet goed, al weten wetenschappers niet of de dikte daarvan van tijd tot tijd van nature fluctueert, of dat dat aan gedrag van mensen ligt. De VN gaat er dus vanuit dat het aan mensen ligt.
Er is nog een probleem: het gat in de ozonlaag maakte de aarde (relatief) koeler. Het dichten van het gat jaagt de verwarming op aarde dus op.
Zo is er altijd wel wat.

 

Bron(nen):   Livescience