De negen trucs van effectieve leugenaars

Eerlijk duurt misschien het langst, zegt Psychology Today, maar liegen levert vaak meer op; als je het tenminste goed doet. Negen tips:
1 Lieg met een goede reden.
Er zijn  mensen die liegen uit gewoonte. Met hen loopt het slecht af. Maar als je alleen liegt als je er beter van wordt kun je  ver komen
2. Zorg voor goede voorbereiding. Een studie uit 1990 toont aan dat leugenaars die improviseren door de mand vallen, maar goed voorbereide oplichters niet
3. Blijf zo dicht mogelijk bij de waarheid.  Dat houdt het liegen simpel

4. Richt je op je doel. Goede leugenaars zijn goede communicators. Ze weten tegen wie ze liegen en wat zich afspeelt in het hoofd van hun slachtoffer.
5. Zorg dat je feiten kloppen. Een van de nadelen van liegen is dat je zelf in de war kan raken en daardoor door de mand valt. Zorg dus dat je verhaal consistent is.
6. Wees doelgericht. Streef na in het gesprek te blijven praten over waar je over wilt liegen. Als je snel van onderwerp wilt veranderen zal dat je verraden.
7. Let op je lichaamstaal. Er zijn allerlei non-verbale signalen die duiden op liegen. Het oogcontact verliezen, blozen, je neus aanraken, stotteren. Allemaal niet doen dus.
8. Manipuleer. Goed voorbeeld is Sharon Stone die wordt ondervraagd in Basic Instinct en dan haar benen zo verplaatst dat de ondervragers aan heel andere dingen gaan denken.
9. Ga in de aanval. Dat is precies wat goede politici ook doen. Als ze in het nauw dreigen te raken beginnen ze agressief over iets anders op beschuldigende toon.

Bron(nen):   Psychology Today