EK-voetbal 2016 in Turkije?

Turkije is 1 van de 3 landen die zich aanbiedt het EK-voetbal 2016 te organiseren. Huh? EK betekent toch Europees Kampioenschap? En sinds wanneer ligt Turkije in Europa?
Omtrent de ligging van de andere gegadigden, Frankrijk en Italië, bestaat geen enkel misverstand - die bevinden zich onder alle denkbare omstandigheden op het oude continent. 
Nou ja, hoe dan ook: Turkije zelf wekt de indruk dat het hier allemaal niet om gaat; de 2 andere landen willen dit toernooi misschien organiseren, zo zegt de Turkse voetbalfederatie, maar wij willen het het liefst.
Vrijdag aanstaande zal gestemd worden over het te kiezen land en dat gaat gebeuren in het uitvoerend comité van de UEFA. Allereerst zal daarbij gekeken worden naar de veiligheid en een gedegen financiering van het toernooi. De Turkse regering zegde toe zorg te dragen voor de bouw van 6 stadions, terwijl bestaande stadions grondig zullen worden gerenoveerd. 
Grote vraag is of de UEFA mentaal in staat is een land uit te kiezen dat voor een reusachtig deel in Azië ligt. En daar zal dan ook vooral gevoetbald worden.
Voor Europese politici zou een dergelijke keus vermoedelijk een brug (over de Bosporus) te ver zijn. Maar officieel heeft de UEFA niets met de politiek te maken.

Bron(nen):   The New York Times