Het einde van de opera

In Italië is de opera van bijzonder groot belang en bijna de helft van het geld dat aan cultuur wordt besteed gaat naar deze kunstvorm. Maar nu dreigt het doek te vallen. Reden: bezuizigingen.
Het drama dat doorgaans vooral de toeschouwers in de ban heeft, speelt zich nu af achter de schermen. In Rome maar ook in menig operahuis in kleinere steden is geen geld meer voor de kostbare voorstellingen. Vandaag komen de directeuren van 14 opera's bijeen om te zien wat er nog te redden valt.
In Italië bedraagt de staatssteun op jaarbasis zo'n 250 miljoen euro en de werknemers in deze branche weten zich doorgaans verzekerd van mooie voorzieningen die doen vermoeden dat de vakbonden in het verleden zeer actief zijn geweest. Zo zijn er speciale toeslagen voor koorleden die in een vreemde taal moeten zingen en ook bestaat er een bonus voor de acteur die geacht wordt een zwaard te dragen.
Geen wonder dat bij de speurtocht van de regering naar draconische bezuinigingen het oog op de opera viel.
Natuurlijk zijn de Italiaanse kunstliefhebbers geschokt en ook de circa 5.500 musici, acteurs en theatermedewerkers zien hun bestaan bedreigd. Het idee dat ze zelf sponsors moeten zoeken en niet langer bescherming genieten van staatswege, is de meeste artiesten een gruwel.
Her en der zijn al voorstellingen geannuleerd en enigszins dramatisch wordt er gesproken van moord op de opera. Dat is wel erg melo, maar zoals bekend moet een goede operavoorstelling het doorgaans hebben van een flinke overdrijving.

Bron(nen):   The Times