‘Kinderen slaan moet worden verboden’

'Huisdieren zijn in de wet beter beschermd dan kinderen. Dieren mag je niet slaan.' Maggie Atkinson, de Engelse Children's Commissioner  (een soort ombudsman voor kinderen) heeft een in Engeland gevoelige discussie geopend. Zij stelt dat het helemaal verboden zou moeten zijn om je kind te slaan. Wie dat wel doet zou vervolgd moeten worden. In Engeland is het al verboden om je kind zo hard te slaan dat het sporen nalaat, maar een corrigerende tik mag niet alleen, maar wordt door veel ouders als nuttig gezien. Volgens Atkinson is er nooit een opvoed-situatie waar een klap de enige oplossing is. En van slaan is wel bewezen dat het slecht is voor een kind. Een kind is volkomen afhankelijk van zijn of haar ouders en als die geweld gebruiken wordt het vertrouwen wezenlijk beschadigd. Verwacht wordt dat de opmerkingen van Atkinson het debat over het slaan van kinderen in Engeland zal heropenen. Er zijn in Engeland veel aanhangers van de corrigerende tik.

Bron(nen):   Observer      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. meesan

  Het slaan van kinderen is in Nederland bij wet verboden sinds 2007. Dit artikel heeft alleen betrekking op Engeland. Dat komt in de kop niet tot uiting.

 2. Dead Silence

  Wat is slaan? Wat is een corrigerende tik? In mijn tijd had je ook van die praatgezinnen. Kinderen hebben allemaal niets gepresteerd of liggen in de goot en zijn zelf personen geworden met losse handjes en mega-ettertjes. Mijn ouders hebben me als het nodig was, en ook mijn broer en zus wel eens flink pak voor de broek gegeven. Heel nuttig. Het is weer van dat politieke geneuzel waar we nog eens kapot aan gaan.

  • dutchresearcher

   Inderdaad. Ga maar eens een kind van 1 of 3 overtuigen met argumenten dat een bepaald iets niet goed voor hem is, of dat zijn gedrag niet wenselijk is. Dat kind kijkt 2 seconde om, vind het grappig om je lippen te zien bewegen en gaat dan vrolijk verder met waar het mee bezig was. Dan zeg je het voor de 2e keer. Hé, weer die grappige mond! 3e keer, 4e keer,… En dan ineens is het niet meer grappig, want je roept te hard. Hé, dat snap ik nu niks van, waarom wordt er nu ineens geroepen? Ja, heel effectief.

   (in antwoord op Dead Silence)
 3. marianne martens

  als je de foto zou moeten geloven dan is het geen corrigerende ” tik” maar een knal tegen het kinder-hoofdje is, vanwege mogelijk alcoholmisbruik van een volwassene. Ik kan U vertellen dat slaan + frustratie + lust+ sadisme van een volwassene, jarenlang tijd nodig heeft om het baby/jonge kind/peuter/kleuter/ puber te genezen. Dit heeft ” onveilig” opvoeden.

  • dutchresearcher

   Ik vind een knal tegen een kinderhoofdje ook onveilig. Maar het niet stellen van grenzen is voor een kind wellicht NOG schadelijker, omdat het totaal onaangepast in de wereld moet gaan meedraaien. Immers: het kind is keizer, en in een land waar iedereen ‘keizer’ is, zijn we allemaal gefrustreerd en arm. Corrigerende tik: ja. En ik denk dat ook jij precies kan inschatten wanneer iets een tik is en wanneer mishandeling.
   Over mishandeling gesproken: wanneer is er sprake van oudermishandeling. Valt daar ook onder: je mag wel kinderen nemen, maar je mag ze niet opvoeden, want anders staat Jeugdzorg op de stoep? Valt daar onder, die mensen die zich zogenaamd ‘zorgen’ maken en dan Jeugdzorg gaan bellen, omdat jij het anders doet dan dat de beller het doet? Valt daar ook onder dat je als ouder moet toezien dat de norm voor opvoeden tegenwoordig is: altijd de zin geven, volstoppen met verkeerd voedsel, TV-kijken, vooral nooit je kind eens uitdagen en prikkelen (want dat vind ie moelijk en dus niet leuk) en je kunt hier nauwelijks iets tegen doen?
   Als ouder zijnde moet je soms aan de noodrem kunnen trekken. Als je kind vervelend is (en blijft) en je bent als ouder door je middelen heen, dan heeft je kind ‘gewonnen’. En waarom zou hij de volgende keer wel gaan luisteren? Als hij even volhoudt, krijgt hij toch zijn zin? En dat leert hij snel genoeg. Als ouder mogen je middelen NOOIT uitgeput raken, anders ben je al snel ouder af.

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    U heeft helemaal gelijk met de corrigerende tik, zeker grenzen stellen, rust, reinheid en regelmaat zijn mogelijk de beste manieren om zowel kinderen als volwassenen op te voeden. Tegenwoordig ontsporen veel jongeren, de mogelijke reden heeft U zelf al genoemd in uw 2 e- mails. Kan het er helemaal mee eens zijn. Heb op het beeld gereageerd en volgens mij is dat geen corrigerende tik.

    (in antwoord op dutchresearcher)
 4. dutchresearcher

  Bij kinderen onder de 3 jaar is een corrigerende tik soms erg nuttig. Waarom? Omdat je namelijk niet fatsoenlijk met een kind kunt communiceren dat nog te klein is om dit te begrijpen. Wat ga je anders doen? Op de gang? Snapt het kind niet? Voor de 100e keer iets zeggen op ooghoogte en lage toon? Snapt het kind niet? Schreeuwen? Snapt het kind niet. En wat doe je als ouder dan als je je kind al 10x iets verboden hebt en het gebeurt voor de 11e keer? Precies: de ouder van tegenwoordig mag helemaal niets meer, en daarom hebben we te maken met de meest onopgevoede kinderen die de wereld ooit heeft gezien. Het kind heeft namelijk snel genoeg door dat, als puntje bij paaltje komt, de ouder helemaal niets kan doen. En er is niets zo funest voor de geloofwaardigheid van autoriteit (die je als ouder hoe dan ook nodig hebt) dan dat je die autoriteit niet kunt handhaven.
  Een corrigerende tik is volledig natuurlijk gedrag (heb je wel eens gekeken hoe dieren met hun jongen omgaan?). Je merkt dat, zodra je wel met je kind kunt communiceren en hem/haar iets kunt uitleggen, deze maatregel nauwelijks nog nodig is. Zelfs een kind van 1 snapt een corrigerende tik. Hij/zij is te ver gegaan en nu moet ze/hij echt ophouden.
  Wanneer is het nu een corrigerende tik en wanneer is het ‘in elkaar slaan’? Belangrijk is dat de ouder op het moment van de tik volledige zelfbeheersing heeft. Dan kun je dus je kracht ‘op maat’ inzetten, zodat de tik wel een schrikeffect heeft (het doel), maar verder niets. Verder moet de tik ergens worden uitgedeeld waar dit niet schadelijk is. Daarnaast is de tik natuurlijk het laatste middel, als andere middelen zijn geprobeerd en zijn uitgeput. Zelfbeheersing en laatste middel zijn dus belangrijke aspecten.
  Tenslotte wil ik een (tegen)discussie opstarten: In hoeverre zijn de volgende situaties kindermishandeling:
  1. Wildvreemde mensen die vinden dat kinderen alles moeten mogen, die zich met mensen bemoeien die wel hun kinderen willen opvoeden. Deze ‘laissez-faire’-mensen bellen om de haverklap Jeugdzorg, omdat ze zich zogenaamd ‘zorgen’ maken? Met andere woorden: kinderen grenzen stellen mag volgens sommigen niet en dat wordt bij iedereen door de strot geduwd.
  2. Ouders die hun kinderen geen grenzen bieden: 100x iets zeggen en dan toegeven aan hun kinderen, die onhandelbaar worden?
  3. Kinderen die alles van K3 hebben, wereldvreemd zijn, te dik zijn, te lui zijn om met de gymles iets te doen, alleen maar snoep of vet eten, met 6 jaar een telefoon of spelcomputer hebben, 3 uur per dag TV kijken,…
  Dit zijn allemaal situaties die wel gewoon kunnen, en daarom zijn kinderen tegenwoordig zo lui en ‘verrot’. Maar omdat het de meerderheid is, is dit de norm. Triest.

  • innerpeace2

   Het is bewezen dat schreeuwen en corrigerende tikken emotionele schade achterlaten bij kinderen. Er is een heel verschil tussen ouders die kinderen nooit slaan en ouders die hun kinderen alles laten doen. U reageert uw frustraties over de maatschappij af op uw eigen kind. Grappig dat u over dieren begint, want bonobo’s en chimpansees slaan hun kinderen juist nooit.

   (in antwoord op dutchresearcher)
 5. Ab Van Os

  Ik kom uit een gezin van 9 kinderen en ben zeer streng opgevoed door onze vader, Als je ongehoorzaam was kreeg je slaag.Hij gebruikte veelvuldig een knuppel vaak een afgezaagde bezemsteel, die we eerst
  zelf op het boeren erf mochten zoeken . dan ging het broekje naar
  beneden en kon het feest beginnen tijdens de sessie ging poep en pies je
  spontaan af , het had volgens mij ook een zwaar seksuele lading . Als
  je in bed gepiest had Ging hij zelf een knuppel halen Je moest je dan
  helemaal uitkleden en krom gaan staan met de handen op een stoel en dan
  kreeg je een vreselijk pak slaag dat je de eerste weken nauwelijks kon
  zitten, van pure angst gebeurde het de volgende dag weer .Je hebt niks
  te willen was zijn lijfspreuk , zijn wil was de wet van God ., de mijne
  zou en moest gebroken worden

Reacties niet toegestaan