23 gewonden na brand ferry Newcastle-IJmuiden

Door een brand op een ferry die onderweg was van Newcastle naar IJmuiden zijn zaterdagavond 23 mensen gewond geraakt. Zes van hen moesten naar het ziekenhuis met rookgerelateerde verwondingen, waarschijnlijk kunnen zij zondag in de loop van de dag het ziekenhuis weer verlaten.

Aan boord van de veerboot King Seaways zaten veel Nederlanders. Het is volgens een woordvoerder van rederij DFDS Seaways niet bekend of er onder hen gewonden zijn.

De brand brak uit in een cabine toen de ferry op volle zee was, een paar uur na vertrek uit de haven van Newcastle. Waarschijnlijk heeft een passagier al dan niet bewust de brand veroorzaakt. Deze persoon zou zijn aangehouden, maar de woordvoerder van de rederij kon dat niet bevestigen.

Helikopters

De Britse luchtmacht heeft enkele mensen met helikopters van boord gehaald. De ferry keerde vervolgens terug naar de haven en kwam daar zondagochtend vroeg aan.

De woordvoerder liet weten dat alle passagiers en bemanningsleden, iets meer dan 1000 in totaal, tot zeker acht uur zondagochtend plaatselijke tijd aan boord moesten blijven om ondervraagd te worden door de politie.

Later meer

Het is volgens hem ook nog niet duidelijk hoe de 946 mensen aan boord hun reis voortzetten. Ook is het nog niet bekend hoe reizigers die zondagmiddag met deze veerboot vanuit IJmuiden naar Newcastle willen gaan, in Engeland komen. In de loop van zondag moet daar meer over bekend worden.

,,Onze voornaamste zorg ligt nu bij de passagiers. Er is slachtofferhulp onderweg voor mensen die daar behoefte aan hebben’’, aldus de woordvoerder.