De 5 soorten huwelijken – en hun risico’s

Er zijn vijf soorten huwelijken, ieder met een eigen risico op scheiding. De gemiddelde kans op een scheiding is 30 procent, maar die kansen zijn niet gelijk verdeeld over de categorieën. Eerst de twee met een laag risico op scheiding:
- het traditionele huwelijk. In een huwelijk waarin de dingen gaan zoals ze vroeger gingen, de man werkt, de vrouw voedt op, is de kans op scheiding klein. Voorwaarde is uiteraard dat beide partijen kiezen voor die rolverdeling. Maar als dat zo is zijn de kansen heel goed.
- Het individuele, samenhangende huwelijk. IN dit soort huwelijken hebben de partners weliswaar een hechte band, maar ze brengen niet ieder uur dat ze wakker zijn met elkaar door. De partners hebben een eigen leven en ook eigen vrienden en bezigheden, maar komen aan het eind van de dag bij elkaar terug, voor steun, liefde en kameraadschap. Het op een na beste recept voor een lang huwelijk
- Het losse zand huwelijk. Er zijn huwelijken waarin de partners hun eigen weg gaan. Ze hebben niet veel ruzie, maar ze hebben elkaar ook niet nodig. Ze leven hun eigen leven en de partner maakt dat leven amper rijker.
- Het ruzie-en seks huwelijk. Dat is het huwelijk met hooglopende emoties. Er wordt heel veel ruzie gemakt. Die ruzies eindigen dan weer vaak in fantastische seks, waar de partners hoog van opgeven en veel compensatie van ervaren voor die eindeloze ruzies. Toch is het een recept dat vaak op de klippen loopt. Omdat vroeger of later de fatale ruzie komt waar geen seks tegenop kan.
-Het huwelijk van de achtervolger en de achtervolgde. De een, meestal de vrouw, probeert steeds van alles te bereiken, over van alles te praten, allerlei impulsen te geven. De ander, meestal de man, heeft daar allemaal geen zin in, duikt weg achter zijn krant of laptop, lijkt te luisteren, maar doet dat niet, hoopt vooral dat zijn partner zo meteen weer stil wordt. Van die rolverdeling wordt een van beide partijen vroeger of later gek. Scheiden is dat ene goede oplossing.

 

Bron(nen):   The Times