On-Nederlands hoge straffen voor geweld tijdens jaarwisseling

In de supersnelrechtzaken tegen mensen die zich misdroegen bij de jaarwisseling zijn opmerkelijk hoge straffen uitgedeeld. Een 41-jarige man heeft 10 maanden celstraf, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, gekregen omdat hij tijdens de jaarwisseling vanuit een kroeg in Rotterdam een bierflesje naar twee agenten gooide. Dat besliste de politierechter in de eerste supersnelrechtzaak bij de rechtbank in Rotterdam.

De rechter zag het als een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Ze legde de man tijdens de komende jaarwisseling ook huisarrest op.

De straf was conform de eis van het Openbaar Ministerie. Dat eist veel hogere straffen voor geweld tijdens de jaarwisseling en geweld tegen hulpverleners.

Een ander moet 4 maanden de cel in, waarvan 2 voorwaardelijk voor een schop Ook andere geweldplegers in Den Haag en Rotterdam kregen celstraffen van enkele maanden opgelegd,waarbij de rechter het OM grotendeels volgde. Het OM eiste het dubbele vanwege het feit dat het geweld tegen hulpverleners en politie betrof In Utrecht vielen de straffen lager uit dan geëist doordat de rechter de feiten anders beoordeelde,maar ook hij woog mee dat hulpverleners doelwit waren.