Swaffelen: ook Spaanse verkiezing van het Woord van het Jaar gesaboteerd

Samenleving
door Admin
dinsdag, 15 juni 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Vier dagen voor de definitieve uitslag heeft het Spaanse Instituto Cervantes de website voor de verkiezing van het mooiste Spaanse woord van het jaar buiten gebruik moeten stellen. Het instituut, dat de Spaanse taal wereldwijd stimuleert en in 42 landen vertegenwoordigd is, had sinds maart een speciale website opengesteld (http://www.eldiae.es/), waar al meer dan 200.000 internetgebruikers uit 144 landen hun favoriete woord hadden achtergelaten. Via de site, op Twitter en op Facebook worden bezoekers inmiddels opgeroepen om niet meer te stemmen omdat de verkiezing naar eigen zeggen gesaboteerd wordt.
De organisatie kreeg argwaan toen het woord 'limón' (citroen) de laatste dagen wel erg hoog bleek te eindigen. Volgens bronnen verwijst 'limón' naar Paco González, een populair sportjournalist die afgelopen mei, volgens vele Spanjaarden onterecht, ontslagen werd. Op internet circuleren veel steunbetuigingen ('apoyos limoneros') voor González en geldt 'limón' als een soort geuzennaam.
Ook het woord 'república' deed het erg goed in de peilingen. De oorzaak hiervan wordt gezocht in politieke motiveringen nu het hardnekkige gerucht gaat dat koning Juan Carlos, beschermheer van het instituut, persoonlijk betrokken zou zijn bij 'El Día E'. Dit laatste wordt door het Instituto Cervantes ten stelligste ontkend. Verkiezing van dit woord, dat afgelopen maandag nog op de eerste plaats stond, zou een absolute mediastunt betekenen.
De verkiezing van het Spaanse woord van het jaar werd dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. Het Instituto Cervantes had vorig jaar groot succes met de verkiezing. De oproep op de website trok miljoenen bezoekers en er werden meer dan 3800 favoriete woorden aangeleverd. Toen won het woord 'malevo' een woord afkomstig uit het Argentijns Spaans. Ook dit jaar lieten Argentijnse stemmers zich niet onbetuigd.
De sabotage-actie doet denken aan de 'swaffel'-oproep van BNN en GeenStijl die er in 2008 mede voor zorgden dat 'swaffelen' de Nederlandse verkiezing 'Woord van het Jaar' won. De organisatie, waarvan Van Dale deel uitmaakte, kon niets anders dan dit werkwoord, dat als omschrijving meekreeg ‘het mannelijk geslachtsdeel laten slingeren en moedwillig tegen een object aantikken, onder andere met het oogmerk hierdoor een ander of zichzelf op te winden’, tot winnaar uitroepen.
Bron(nen): Publico El Pais