Rutte en Kaag donderdag apart langs bij verkenners over formatie

Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag gaan donderdag afzonderlijk op gesprek bij de verkenners Annemarie Jorritsma en Kajsa Ollongren. Vrijwel alle politieke leiders vinden dat de liberale partijen het voortouw moeten nemen in de kabinetsformatie. Eerder stelden zij al de verkenners aan om te kijken welke opties op tafel liggen.

Jorritsma en Ollongren ontvingen de afgelopen twee dagen alle leiders van de partijen die in de Tweede Kamer zijn gekozen. Zij mochten hun wensen voor de formatie van een nieuw kabinet op tafel leggen. Woensdag debatteert de Tweede Kamer met Rutte over corona en de Europese top, dus vinden de volgende gesprekken op donderdag plaats.

Het ligt voor de hand dat Rutte en Kaag samen op zoek gaan naar partijen die zich bij VVD en D66 kunnen aansluiten. Maar de partijleiders denken hier duidelijk anders over: Rutte wil dat naast de liberale partijen ook het CDA en de nieuwe rechtsconservatieve partij JA21 meepraten over een coalitie. Kaag wil juist een "zo progressief mogelijk" kabinet vormen.

Na deze eerste verkennende fase zullen de verkenners vermoedelijk een formateur aanwijzen die met de beoogde aanstaande coalitiepartijen om tafel gaat. Verkenners Jorritsma (VVD) en Ollongren (D66) brengen uiterlijk 30 maart hun verslag uit. De dag erna debatteert de nieuwe Tweede Kamer over de verkiezingsuitslag en de voorstellen van de verkenners.