Waar is de goede oude tijd?

Veel mensen willen graag terug wat ze ooit in hun bezit hadden en onderweg zijn kwijtgeraakt. Een jeugdliefde, een oude vriend, de eerste auto of vakanties van lang geleden. Zoiets heet nostalgie en het is een bloeiende bedrijfstak.
Over die vakanties van vroeger gesproken: daar is veel vraag naar. De mooie plekjes die onbezoedeld zijn, en waar discogeweld en 4-baanswegen nog niet bestonden zijn immers dikwijls verdwenen, dus als iemand nog weet waar ze zijn...
Een vriend van ons kwam laatst terug uit Kroatië en was vol lof; de plaatsjes aan de kust deden hem qua schilderachtigheid denken aan het Italië van vroeger en ook de prijzen waren uit de vorige eeuw: 80 cent voor een espresso. 
The Daily Telegraph pretendeert nog zo'n plekje te hebben gevonden: Cassis aan de Middellandse Zee, een vissersdorp niet ver van Marseille en dus op veilige afstand van de Côte d'Azur (die verder in oostenlijke richting begint) waar de stank van auto's en zonnecreme nauwelijks te harden is.
Cassis (8.000 inwoners) is een dorpje waar nog gewerkt wordt, met gewone mensen zeg maar, en het deed de reizende redacteur van de krant denken aan St. Tropez, maar dan 50 jaar geleden. Er staan pastel getinte huisjes, je kunt lekker vis eten en de trottoirs worden niet geblokkeerd door voetgangers met een groot fototoestel op de buik. Ook de zee biedt hier een aangename aanblik, dus zonder talloos veel jachten en luid ronkende waterscooters.
We vertellen u maar wat The Daily Telegraph allemaal enthousiast vermeldt en zijn verder totaal niet van het onderwerp op de hoogte.
Maar als het allemaal waar is wat hier staat - zie de link - is Cassis zo'n verborgen paradijs waarvan je dacht dat het niet meer bestond.

Bron(nen):   The Daily Telegraph