Waarom vinden mannen blonde vrouwen zo ontzettend aantrekkelijk

‘Vraag het Carole’ is een soort Lieve Lita op hoog niveau voor evolutionaire kwesties. Zo  behandelt ze hier de lezersvraag: Ik val op vrouwen met blond haar. Dat lijkt voor veel mannen te gelden. Waarom?

Carole schetst een aantal theorieën. Men gaat er van uit dat blond haar en blauwe ogen recent zijn ontstaan, bij de Noord-Europese volken, zo’n 11.000 jaar geleden, tegen het einde van de laatste ijstijd. De volken die vanuit Afrika noordwaarts trokken, kregen geleidelijk minder pigment in haar en huid. Noord Europa had minder zonuren en een lichtere huid laat meer straling door voor de aanmaak van vitamine D3.

Vrouwen in Afrika en Zuid-Europa konden zichzelf en hun kinderen in leven houden met het voedsel dat ze verzamelden, zo nu en dan vulden mannen dat dieet aan met vlees. Maar in Noord-Europa waar de bodem goeddeels met ijs bedekt was, waren mensen afhankelijk van vlees. Groepjes mannen gingen op jacht naar prehistorische bizon en mammoet, dat waren gevaarlijke tochten, waarbij veel doden vielen. Omdat er zodoende meer vrouwen dan mannen waren, ontstond er intense seksuele rivaliteit onder vrouwen. Gedacht wordt dat de paleolithische man die het voor het uitzoeken had, voor de blondine koos omdat ze opviel.

De blonde vrouw was ook seksueel begeerlijk; ze had iets meer oestrogeen (vrouwelijk hormoon) dan de brunette, wat zorgt voor kenmerken die mannen aantrekkelijk vinden. De blondine had fijnere gelaatstrekken, een smalle neus, puntige kin, smalle schouders, een gladde huid en minder lichaamsbeharing. Ze had kinderlijk karaktertrekken: speels en energiek.

Een andere reden dat mannen de voorkeur aan een blondine gaven, kan zijn dat het makkelijker is om vaderschap vast te stellen. Aangezien blond haar en blauwe ogen recessief zijn, moesten beide ouders deze eigenschappen doorgeven om een blond kind te krijgen.

De blondine heeft nog niet aan populariteit ingeboet. Onderzoek wijst uit dat er meer blondines in de Playboy staan dan in vrouwenbladen. De drijfveren uit de ijstijd gelden blijkbaar nog steeds.

Bron(nen):   The Guardian      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. disqus_UL3Ot8xJY0

    jezus wat een kulverhaal. dat blonde vrouwen als aantrekkelijk worden gezien heeft met westerse propaganda te maken. ik ben in friesland opgegroeid en kan je vertellen dat veel mensen juist een voorkeur hebben voor brunettes en getinte dames. type: persian lady.

Reacties niet toegestaan