Manifest van een agnost: atheisten zijn niet minder erg dan gelovigen

Fundamentalistische atheïsten, zoals Dawkins en Higgins, zijn nog vervelender dan diepgelovigen. De laatsten komen er eerlijk voor uit dat ze in iets geloven omdat ze in iets  geloven, de eersten zeggen dat ze niets geloven omdat ze weten. En wat ze kennelijk niet weten is dat ze niet weten, schrijft Ron Rosenbaum in een opgeruimd essay waarin hij welbespraakt de kachel aanmaakt met de zogenaamde intellectuelen die hebben bedacht hoe de wereld en de schepping en het leven in elkaar zitten. 
Terwijl het godsonmogelijk is dat te weten. Geloof in god is net zo gelovig als niet-geloof in god. Want feitelijk is er voor mensen slechts weggelegd het niet-weten. En daarom is Ron Rosenbaum (Esquire, Harper's, High Times, Vanity Fair, New York Times Magazine, Slate en schrijver van Explaining Hitler) agnost. 
Uit zijn betoog wordt veel duidelijk, maar zeker dat hij het erg jammer zou vinden als je zou denken dat een agnost een soort atheist-light is, Onzin, zegt Ron Rosenbaum. Atheïsme is ferm en absolutistisch geloof in het niets, een agnost heeft de bescheidenheid en de grootsheid te weten dat hij niet weet.

Bron(nen):   Slate