Druk druk druk. Ambtenaar doet boekje open

Eindelijk, de langverwachte inside story over de ambtenarij is verschenen. In Frankrijk is nu een boek te koop, Absolument débordée, waarin Zoé Shepard (schuilnaam) gedetailleerd beschrijft hoe het er bij de overheid aan toegaat. Samengevat: 5 uur per week werken voor een jaarsalaris van 40.000 euro.
Shepard was in dienst bij de Regionale Raad (zeg het provinciehuis) van Aquitaine in zuidwest Frankrijk. Ze werkte (met 30 man) op de afdeling Europese Zaken en daar was eigenlijk helemaal niets te doen. De collega's brachten hun dagen door op Facebook en de werkelijke werkzaamheden konden in circa 3 uur per week worden verricht. 
Niet iedereen had trouwens dezelfde rang. Mensen die een baantje hadden bemachtigd dankzij invloedrijke vrienden of familieleden (in Frankrijk zeer gebruikelijk) droegen niet zelden de titel chef de mission - ongetwijfeld met een beter salaris.
Shepard is trouwens betrapt en zal een passende straf tegemoet zien. In Frankrijk heb je 5,3 miljoen ambtenaren die gemiddels 40.000 euro verdienen - een reusachtig leger dat zich niet straffeloos in de hoek laat zetten.

Bron(nen):   The Times  interview Shepard