Vierkante tomaat verlengt je leven

Er komt een nieuwe tomaat op de markt die beschermt tegen hart- en vaatziekten, artritis, de ziekte van Parkinson en zelfs kanker. De supertomaat – ‘Made in Italy’, of course – gaat de veroudering van lichaamscellen tegen. Ze heeft een ongebruikelijke vorm (vierkant) en bevat meer dan 50% lycopeen. Lycopeen is een sterke antioxidant die verwant is aan beta-caroteen in worteltjes. Als tomaten worden gekookt en/of verwerkt tot sap, sauzen, concentraten of ketchup, kan het lycopeen zelfs nog beter geabsorbeerd worden.

Tomatensaus is het meest gekochte product door Italianen. Geschat wordt dat jaarlijks ongeveer 550 miljoen kilo tomaten in blik worden verorberd. Elke dag komen in de Italiaanse havens meer dan duizend vaten tomatenpuree uit China aan, die verwerkt worden tot typisch Italiaanse gerechten.

De wonderlijke tomaat werd geïntroduceerd tijdens de algemene vergadering van de Italiaanse landbouworganisatie Coldiretti. Het is een genetisch gemodificeerd product, dat wordt verbouwd door landbouwbedrijven gelegen in Emilia Romagna en Lombardije.

Bron(nen):   La Stampa