Reeds besmet geweest, dan alleen nog afspraak voor één prik

Mensen die het afgelopen half jaar positief zijn getest op corona kunnen vanaf vrijdag bij het maken van een vaccinatieafspraak zeggen dat ze nog maar één afspraak voor een prik willen maken. Dat meldt het RIVM, dat daarmee aansluit op een advies van de Gezondheidsraad. Die stelde eerder dat mensen die het afgelopen half jaar Covid-19 hebben gehad voorlopig aan één dosis van het vaccin genoeg hebben.

Als de besmetting met het coronavirus ná de eerste vaccinatie plaatshad, gaat de afspraak voor de tweede vaccinatie wel gewoon door. Mensen die al een afspraak hebben staan voor een prik en het afgelopen half jaar positief zijn getest, wordt gevraagd de afspraak voor de tweede vaccinatie zo snel mogelijk zelf af te zeggen, aldus het RIVM.

Het advies van de Gezondheidsraad geldt voor alle drie de vaccins: van AstraZeneca, Pfizer/BioNTech en Moderna. Mensen die niet besmet zijn geweest met het virus moeten wel twee prikken hebben. Maar mensen die al besmet zijn geweest met het coronavirus kunnen met één dosis toe. Uit onderzoek blijkt dat de immuniteit die zij hebben opgebouwd ten minste een half jaar aanhoudt, aldus de Gezondheidsraad eerder. "Ook blijkt dat één dosis vaccin bij hen binnen die 6 maanden voor een flinke verhoging van de opgebouwde antistofniveaus zorgt. Daarom adviseert de raad om mensen die minder dan zes maanden geleden positief zijn getest met slechts één dosis te vaccineren."