Kwart goede doelen is geen goed doel

Vorig jaar bleek na een strengere controle van de belastingdienst een kwart van de goede doelen in Nederland niet aan de eisen te voldoen. De afgelopen jaren zijn er door een dergelijke controle 1500 goede doelen verdwenen.
Het is tot nu toe 35.000 organisaties gelukt om de zogenaamde ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) te bemachtigen. Van Bed&Breakfast tot muziekvereniging, allemaal profiteerden ze van tal van belastingvoordelen. Met deze status betaalt een organisatie namelijk geen btw op energie en geen erf- en schenkbelasting. Daarnaast zijn giften aftrekbaar.
Tot voor kort moesten organisaties slechts kunnen aantonen dat ze het algemeen belang aan het dienen waren en dat dat ook het hoofddoel was. Maar de Belastingdienst keek niet zo nauw dus dat was zo voor elkaar.
Nu zijn de regels aangescherpt en de controles opgevoerd. Daardoor zijn er al 6100 organisaties verdwenen, waarvan 1500 na onderzoek van de belastingdienst. De status wordt nu alleen nog verstrekt als organisaties een website hebben, openbaar maken waar het geld naar toe gaat, wie de bestuursleden zijn en hoeveel zij betaald krijgen.
In totaal wordt in Nederland 4,7 miljard euro aan goede doelen gegeven. Het belastingvoordeel voor giften kost de staat zo’n 400 miljoen euro.
Bron(nen):   NOS      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apekool

  Gaan ze nu ook nog even 10 jaar terug in de boeken om deze oplichters een naheffing te sturen en beslag te leggen op illegaal verkregen bezittingen?

 2. André Somers

  Dat er eens goed gekeken wordt, prima. Maar waarom een openbaar zwembad bijvoorbeeld geen AMBI meer kan zijn begrijp ik niet (was een voorbeeld op TV van een instelling die z’n status verloren was, en die nu 25k aan belasting voor energie mag gaan aftikken.) En waarom is het hebben van een website een criterium?

  Aan de andere kant: wat mij betreft kan de belastingaftrek voor giften verdwijnen. Geven is prima, maar waarom moeten ik verplicht via de belastingen meebetalen met de gift van een ander?

 3. Cornelis Berend

  Hmm, beetje kort door de bocht. Een stichting met een ANBI status is niet automatisch een goed doel. Belastingvoordeel ligt deels bij de stichting, maar ook bij degenen die doneren. De donatie is aftrekbaar. In principe is het onzin om nog eens belasting te heffen over een investering in, ofwel donatie aan, de maatschappij. Het zou ook merkwaardig zijn om een stichting van maatschappelijke waarde nog eens af te romen door er inkomen uit te onttrekken middels een belasting, want daardoor wordt de donatie lager. En omdat donaties vaak worden gedaan door mensen die affiniteit hebben met het onderwerp, zijn donateurs daar blij mee.

  Behalve het aantonen van het algemeen belang moeten een aantal zaken statutair geregeld zijn, waaronder wat er met het geld gebeurd als de stichting wordt opgeheven. Voorts moeten bestuursleden ‘onbezoldigd’ werken.

  Welnu, als wordt er geld in eigen zak gestoken, of laten bestuursleden zich betalen, dan is dat een reden voor allerlei leuke naheffingen, boetes en wat niet al. Als de status wordt ingetrokken omdat de doelstelling van de stichting het “algemeen nut” niet behartigt, of niet meer, dan is dat een andere zaak.

  Ook, als bepaalde mensen het werk van een stichting niet zien zitten, maakt dat het doel nog niet waardeloos. Maar er zit veel kaf tussen het koren, dat klopt wel.

Reacties niet toegestaan