WK: De enige echte winnaar is de Fifa

We lezen hartverwarmende berichten over het effect van het WK op Zuid-Afrika. Het land vond zichzelf terug, de Zuidafrikanen vonden elkaar terug, 't was goed voor de rassenstrijd, economisch gezien was het WK een injectie en heel veel bezoekers die van ver kwamen, zouden het prachtige land eindelijk ontdekken.
Het mooie van dergelijke beschouwingen is: het kan waar zijn en het kan ook niet waar zijn. 
Sommige zaken zijn iets meer tastbaar. Zo kun je naar wat cijfers kijken en dat heeft The Sunday Telegraph maar eens gedaan.
Er zouden een half miljoen bezoekers op het toernooi afkomen, zo luidde de voorspelling, maar dat was nog niet de helft (circa 230.000). Die bezoekers hebben ongeveer een half miljard euro besteed, een derde deel van de voorspellingen.
De kosten voor Zuid-Afrika om alles te organiseren en in goede banen te leiden, bedragen zo'n 8 miljard euro, een veel hogere rekening dan de 1,5 miljard waarvoor alles aanvankelijk werd 'verkocht.' Alleen al de bouwkosten van de stadions - die nu grotendeels ongebruikt blijven - lag stukken hoger dan voorzien. 
Nee, de grote winnaar van het toernooi is de Fifa, de voetbalorganisatie die de regering overhaalde alles te organiseren en te betalen. De Fifa verdiende deze 4 weken bijna 2,5 miljard euro, belastingvrij. En nagenoeg het dubbele van de opbrengst van het WK in Duitsland 4 jaar geleden.

Bron(nen):   The Sunday Telegraph