Marijnissen: partijen, wees duidelijk over samenwerking met Rutte

SP-leider Lilian Marijnissen roept andere partijen op kleur te bekennen en duidelijk aan te geven of ze wel of niet in een nieuw kabinet stappen met VVD-leider Mark Rutte. Dat geldt niet alleen voor de coalitiepartijen, die een motie van wantrouwen tegen Rutte niet steunden, maar ook voor de partijen die zich wel achter die motie schaarden. Zij moeten ook expliciet zeggen dat ze niet meer met Rutte in zee gaan, zegt de socialiste in het praatprogramma WNL Op Zondag.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers kondigde zaterdag in een interview met het Nederlands Dagblad aan dat zijn partij geen deel uitmaakt van een regeringscoalitie als Rutte in het Torentje zit. Hij sluit de VVD zelf niet uit, maar wel de persoon Mark Rutte. Diens optreden in de verkenning was de druppel voor de kleine christelijke partij.

"Ik vind het wel heel goed dat Segers duidelijkheid verschaft. Ik zou andere partijen ook willen oproepen dat te doen", zegt Marijnissen. Voor haar SP is samenwerken met Rutte in elk geval uitgesloten. Overigens was Marijnissen na het verlies van haar partij bij de verkiezingen al weinig enthousiast over kabinetsdeelname.

Kaag

In eerste instantie roept ze de twee andere linkse partijen PvdA en GroenLinks op hierover uitsluitsel te geven. Zij zegden, net als de rest van de oppositie, het vertrouwen in Rutte op. De coalitiepartijen lieten het bij een motie van afkeuring, eveneens een zeer zwaar instrument. Zelden legt een premier zo'n aangenomen motie naast zich neer. Alle partijen steunden de motie, behalve de VVD van Rutte zelf.

D66-leider Kaag, die de motie van afkeuring samen met coalitiepartner Wopke Hoekstra (CDA) indiende, zei in het debat donderdagnacht dat zij hier haar eigen "conclusies aan zou verbinden", als zij in Ruttes schoenen zou staan. Maar volgens Marijnissen kan Kaag het daar niet bij laten: ze moet duidelijkheid geven over mogelijke samenwerking met Rutte als leider van de grootste partij. "Ik vind dat wel een gerechtvaardigde vraag", concludeert de SP-leider.