Als hij weer is vergeten de vuilnis buiten te zetten

In huwelijken waar een van de partners elke keer weer vergeet de kinderen van school te halen, de vuilnis buiten te zetten, rekeningen op een stapel gooit, of uren achtereen met een computerspelletje bezig is, kan er sprake zijn van een ADHD-huwelijk. De symptomen - snel afgeleid, chaotisch en vergeetachtig - kunnen snel worden uitgelegd als lui, egoïstisch en een gebrek aan belangstelling. 
Volgens The New York Times wordt bij volwassenen in tegenstelling tot kinderen de afwijking zelden gediagnostiseerd, terwijl wordt vermoedt dat zo’n 4 procent (in de VS) ADHD heeft. Volwassen ADHD’ ers kunnen zich op hun werk staande houden door vaardigheden te kopiëren, maar thuis waar ze voortdurend worden afgeleid, kunnen de spanningen behoorlijk hoog oplopen. Een huwelijk met een ADHD’er heeft zelfs twee keer zoveel kans om te stranden. 
Mensen met AD beseffen niet wat ze verkeerd doen, en snappen al helemaal niet waarom hun partner zo laaiend is als ze weer vergeten zijn de elektriciteitsrekening te betalen. Een waslijst met dingen die gedaan moeten worden, daarmee kan een ADHD-brein niets. Het zorgt er alleen maar voor dat iemand zich nog meer terugtrekt achter de computer, en daardoor de wederhelft in alle staten brengt. Hoe een ADHD-huwelijk is te redden? 
Wellicht brengt het boek 'The A.D.H.D. Effect on Marriage' van Melissa Orlov uitkomst; vijf jaar geleden kwam Orlov er achter dat haar man ADHD heeft. Ze zijn nog steeds bij elkaar.

Bron(nen):   The New York Times