Pas op voor zigeuners! Maar noem ze liever anders

Nicolas Sarkozy heeft harde maatregelen getroffen om doelmatiger op te treden tegen zigeuners die zich in Frankrijk gewelddadig gedragen. Hij heeft vandaag een van zijn beste politiecommissarissen (préfect geheten) naar het departement Loir-et-Cher afgevaardigd, circa 200 kilometer ten zuidwesten van Parijs, om daar de boel beter in de hand te houden. De president verklaarde une véritable guerre te voeren tegen de bendes ter plekke.
Eerder deze maand was in deze regio een zigeuner door een wegversperring gereden na een poging een agent omver te rijden. Hij werd achtervolgd door de gendarmes en op de vlucht doodgeschoten. 
Vervolgens kwam vorige week een groep woedende zigeuners (circa 50) wraak nemen door de belendende politiepost in Saint-Aignan te belegeren met bijlen en andere ijzerwaren. Vrij snel waren 250 militairen met helicopters ter plekke om de orde te herstellen.
Aanvankelijk was in Franse media sprake van 'des Rom' maar die term is wellicht toch nog te beladen. Inmiddels is 'des gens de voyage' een veel gebezigde term, mensen die op reis zijn. Kenmerk van deze mensen op reis: ze zijn steeds onderweg, behalve als ergens een politiepost moet worden belegerd.

Bron(nen):   Libération