Easy Rider maakt brokken

Steeds vaker worden zware motoren gekocht door oude mannen. Die na vele jaren weer eens op de motor stappen. En zorgen voor een toename van het aantal dodelijke ongelukken.

De Neue Zuercher Zeitung beschrijft een tafereel dat menigeen bekend zal voorkomen. Je staat bij een pompstation langs de snelweg, een of meerdere motoren komen aangereden en als de helmen afgaan, zie je wat je al vermoedde bij de ongemakkelijke manier waarop de bikers van hun machine stapten: dit zijn bejaarde motorrijders.

Uit statistieken blijkt dat het niet meer enkel de jonge onbesuisde coureurs zijn die hun dood op de snelweg vinden, maar dat de oudjes met een opmars bezig zijn. Onder motorhandelaren was het al eerder zichtbaar: steeds vaker betreden oudere mannen de showroom en wijzen naar forse motoren die ze willen - vooral machines boven de 750 cc doen het goed. Steeds meer klanten boven de 50, steeds minder klanten onder de 30 is de trend.

Zolang opa een beetje blijft cruisen is er weinig aan de hand. Maar menige oude baas wil ook weleens sportief rijden en dan gaat het dikwijls fout - ook al omdat hij doorgaans weinig kilometers maakt en redelijk onervaren is. 

Pas onlangs overleed Dennis Hopper - bekend van de film Easy Rider - gewoon in zijn bed. Op Zwitserse wegen en bergpassen gebeurt het inmiddels vaak dat opa zijn laatste adem uitblaast op zijn nieuwe chopper, verrast door een gevaarlijke bocht of door een onverwachte tegenligger.

Bron(nen):   Neue Zuercher Zeitung