Waarom doodt een moeder haar pasgeboren kind?

Een Franse moeder van twee volwassen dochters heeft bekend dat ze 8 van haar baby's heeft gedood en in de tuin begraven. Ze zei dat ze zich er steeds van bewust was dat ze zwanger was, maar geen kinderen meer wilde en niet om anticonceptie wilde vragen. De vader zei van niets te weten en werd vrijgelaten. In januari 2006 werden in Haarlem en Beverwijk lijkjes van 4 baby's gevonden. Zij werden levend geboren en direct na geboorte door hun moeder verdronken in bad. Ook daar wist de vader van niets (Elsevier).

In Breda werd een baby gevonden in een tas. Het kind was al maanden dood. Vermoed wordt dat de nu 19-jarige moeder de zwangerschap verborgen wilde houden. Het Openbaar Ministerie kan nog niet zeggen of het om een voldragen zwangerschap ging of een miskraam (NOS). In 2007 beviel een 15-jarig meisje in Almere, terwijl ze niet wist dat ze zwanger was. Ook haar ouders, docenten, ... hadden niets gemerkt. Het meisje was verward door bloedverlies en probeerde het lichaam van haar zoontje te verbergen. Dat is de baby fataal geworden (Volkskrant). In Enschede maakte een studente in mei 2006 en november 2008 een einde aan het leven van haar zuigelingen, beide keren vlak na hun geboorte. Ook zij had de zwangerschappen voor haar omgeving verborgen weten te houden (De Pers).

In de vakliteratuur wordt het doden van een pasgeborene in de eerste 24 uur neonaticide genoemd. Hoe vaak het voorkomt, weet men niet. Harde cijfers ontbreken. Probleem bij de moord op een pasgeborene is dat het slachtoffer onbekend is, en dus ook niet wordt gemist. Opmerkelijk is wel dat naasten, zelfs partners, de zwangerschap(pen) niet opmerken. Omdat de baby's soms pas veel later worden gevonden, is moeilijk vast te stellen of het kind levend ter wereld is gekomen.

In het verleden kwam het vaker voor: door een gebrek aan anticonceptie, de 'schande' van het ongehuwd moeder worden, ... In de 18e eeuw kwam het vaak voor bij dienstmeisjes van gegoede families: als zij hun zwangerschap niet verborgen hielden, waren zij hun baan kwijt. Deze meisjes leidden een eenzaam, teruggetrokken bestaan, zonder steun van hun familie. Dat is bij de huidige moorden ook niet altijd het geval. Waarom doodt een moeder haar pasgeboren kind? Wie het weet mag het zeggen ...

Bron(nen):   France Soir