Wordt Mekka het centrum van de wereld?

Sinds meer dan een eeuw is het Britse stadje Greenwich (vlakbij Londen) de standaard voor onze tijdsmeting. Als daar de zon op het hoogste punt staat, is het 12 uur lokale tijd. Dit heet de GMT, de Greenwich Mean Time, en tot op heden verliep dit naar ieders tevredenheid.
Maar voor hoe lang nog?
Want in Mekka, de heiligste der heilige steden, is nu een toren gebouwd (foto rechts) met een reusachtige klok en de bedoeling is dat alle 1,5 miljard moslims op aarde hun uurwerken gelijk zetten met deze nieuwe standaardklok.
Het nieuwe bouwwerk vertoont volgens The Daily Telegraph opvallende gelijkenis met de Londense Big Ben (foto links), de beroemde klokketoren die jarenlang op de radio viel te beluisteren als het tijd was voor het laatste nieuws.
Ook schijnen in Mekka 2 miljoen ledlampen waardoor de inscriptie 'In de naam van Allah' voor eenieder goed is te lezen. Verder geeft de klok uiteraard een andere tijd aan dan we tot nu toe kennen, in Mekka is het 15.00 uur als het hier 12.00 uur is. Ook gaan 21.000 lampjes flikkeren als het tijd is voor het gebed - vijf maal daags - een schouwspel dat tot op grote afstand is te zien.
Inmiddels hebben Arabische wetenschappers er hun voorkeur voor uitgesproken dat de Mekka-tijd de nieuwe standaardtijd wordt. Met het vriendelijke verzoek of iedereen zijn klok hierop gelijk wil zetten.
En een prettig bijverschijnsel: degene die naar Mekka reist of die er woont, leeft langer en gezonder dan mensen die elders verblijven, een zogenaamde win-win-situatie.

Bron(nen):   The Daily Telegraph