Geprikte Nederlander blijft erg voorzichtig

Het overgrote deel van de Nederlanders dat al geprikt is, houdt zich nog altijd gedisciplineerd aan de coronaregels. Dat blijkt uit peilingen van EenVandaag en ouderenorganisatie Anbo.

ANBO zag in een onderzoek dat 90 procent zich aan de maatregelen blijft houden, EenVandaag komt op datzelfde percentage.

Er wordt door de gevaccineerden bijvoorbeeld nauwelijks geknuffeld. Een verklaring kan zijn dat vooral ouderen zijn beschermd door het vaccin. Die hebben geleerd de beperkingen zeer serieus te nemen.

Uit het Anbo-onderzoek blijkt wel dat ouderen binnenshuis iets losser met bepaalde voorschriften omgaan. Zo erkent 16 procent dat ze zich maar deels houden aan dingen als handen wassen, maximaal 1 bezoeker, en testen bij klachten. Zo'n 5 procent doet dat helemaal niet meer. Bijna 79 procent blijft álle regels wel trouw.

Volgens opiniepeiler Gijs Rademaker (EenVandaag) gaat het niet om 'sociaal-wenselijke' antwoorden, maar om een groep die oprecht zeer voorzichtig is. ,,Het zijn vooral de ouderen die nu geprikt worden en die hielden zich door hun hoge risico relatief strikt aan de regels. Bovendien voelen ouderen een grote verantwoordelijkheid jegens jongere, nog niet geprikte, familieleden.'' Dat de hele maatschappij nog 'in het slot' zit, speelt ook mee. ,,Je kunt nu meer vrijheid pakken, maar met wie kan je die delen?''