Motor der motoren

Nu de zomer al een eind op weg is en langzaamaan de vraag mag worden gesteld waarmee motorliefhebbers dit jaar zijn bedeeld, kan het antwoord niet langer uitblijven: met de Yamaha Super Ténéré. 
Lang geleden kwam de 750 Super Ténéré op de weg (2 cilinders) en voor liefhebbers van rally-achtige voertuigen was dit een buitenkans. Op enig moment ging de motor ook weer uit productie, wat door veel mensen werd betreurd en tot de dag van vandaag is het knap als iemand ergens een goede occasion weet te vinden; die oude beestjes worden gekoesterd en nauwelijks doorverkocht.
Goed idee dus van Yamaha om een nieuwere, moderne Super Ténéré te ontwikkelen. Met 1200 cc en 110 pk is het een robuuste machine die graag wil concurreren met de razend populaire BMW R 1200. Of met de minder bekende maar misschien nog wel mooiere Ducati Multistrada.  
De motor heeft een kardanaandrijving, een supergrote tank en opnieuw een erg rally-achtig karakter; op woest terrein is dit een machtige machine, ondanks z'n excessieve gewicht. Maar ook op asfalt en in de stad kan er moeiteloos mee worden gereden, want er zit een knop op die het vehikel geschikt maakt voor 'sport' of voor 'touring.'
Wie de motor start, hoort een bijzonder aangenaam gegrom en Weligelichte Kringen hoort het graag als u denkt dat er deze zomer nog iets mooiers  op 2 wielen is verschenen. In de showroom was een verkoper die ons dit gevaarte enthousiast aanprees en we geloofden bijna alles wat hij vertelde. Onze begeerte werd pas enigszins gedoofd toen we de prijs hoorden: ruim 18.000 euro.
De tweede link gaat naar de fabriekspromo.

Bron(nen):   Frankfurter Allgemeine Zeitung  promo