Gebruik leugendetector bij behandeling van seksverslaving

Samenleving
dinsdag, 24 augustus 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Petra Riese is in Amerika opgeleid tot polygrafist en pleit er voor om in Nederland leugendetectie in te zetten bij de behandeling van seksverslaving.
Wanneer er bij één van de partners sprake is van seksverslaving, is het vertrouwen in de relatie weg. De partner wil weten wat de ander - doorgaans de man - heeft gedaan. Het is voor de seksverslaafde lastig om daar eerlijk over te zijn. Dit instrument kan een middel zijn om dat proces te versnellen. De seksverslaafde wordt gedwongen om eindelijk eerlijk te zijn en het dubbelleven los te laten. De stellen kunnen zo sneller aan de therapie beginnen. In Amerika en in Groot-Brittannië is het een veel toegepast middel bij het overwinnen van de seksverslaving.
Bij polygrafie meet je lichamelijke processen zoals zweten en hartslag die direct zijn gekoppeld zijn aan vluchtgedrag. Dit vluchtgedrag kun je zien als een associatie tussen een opgedane ervaring, zoals vreemd gaan, en de lichamelijke reactie die daarbij optrad. Wanneer een persoon wordt herinnerd aan het te onderzoeken gedrag, reageert het lichaam hierop in een reflex.
Hoe betrouwbaar is dit instrument? ‘Volgens onderzoek van de National Academy of Sciences is er momenteel geen methode voor waarheidsvorming die betrouwbaarder is dan polygrafie, mits gedaan door een gedegen opgeleide polygrafist. In onder meer Amerika, Duitsland en Engeland wordt het al lang en op grote schaal toegepast voor onder meer pedoseksuelen, maar ook bij screening van sollicitanten‘, aldus Riese. In Nederland zijn er experimenten geweest in tbs-instellingen, maar vanwege bezuinigingen en reorganisaties werden deze stopgezet.