Van Ramadan kan je rijk worden

De Ramadan was niet lang geleden niet meer dan een religieuze affaire in een betrekkelijk klein deel van de wereld. De ramadan gedenkt de maand waarin  de eerste delen van de Koran door Allah werden geopenbaard aan Mohammed. Dat die onthulling iedere jaar op een andere datum plaatsvindt, hoeft christenen en joden niet te verbazen: Jezus staat ook ieder jaar op een andere datum op uit het graf en de exodus uit Egypte schuift ook door het jaar. Oude religies vonden de stand van de maand belangrijker dan de dag van het jaar. Vandaar.
Maar die bescheidenheid van dertig jaar geleden is niet meer. De ramadan wordt in de hele wereld nderhouden, zeker in de diaspora. En ihet rijke deel van de Arabische wereld gaat het er in de Ramadan nu royaal aan toe. Zo kan je in de duurdere hotels van Dubai na zonsondergang speciale Ramadanmaaltijden eten. IN het Jumeirah Beach Hotel' kost dat bijvoorbeeld 270 per couvert (inclusief spa, sap en thee)
Omdat in de Arabische wereld de werktijden korter zijn gedurende de ramadan heeft ook de vermaaksindustrie het druk. De televisiezenders hebben Ramadansoaps, die goed bekeken worden, zodat de commercials voor Ramadankoopjes veel aandacht krijgen en de shopping malls afgeladen vol raken.
In het westen leven we mee met de landgenoten die een maand amper mogen eten.
Maar in de Arabische wereld is de ramadan een van de hoogtepunten van het jaar. 
Voor de consumenten en voor hen die geld willen verdienen.

Bron(nen):   Time