Wie te dik is, moet onder het mes

Maagverkleiningen en gastric bypass operaties (maagomleidingen) zijn bij mensen met ernstige obesitas gunstig voor de economie. Het Royal College of Surgeons of England heeft berekend dat de kosten makkelijk terugverdiend worden, omdat ze niet opwegen tegen de kosten voor ziekenhuisopnames, geneesmiddelen en arbeidsongeschikheidsuitkeringen. Obesitas kost de National Health Service (NHS) 4,3 miljard per jaar. Als 5% van de mensen die ervoor in aanmerking komen een operatie kreeg, zou dat een besparing van £ 382 miljoen opleveren binnen drie jaar. De chirurgen vinden dan ook dat deze operaties aangemoedigd moeten worden.

Het National Institute of Health and Clinical Excellence (Nice) schat dat ongeveer 1 miljoen Britten in aanmerking komen voor chirurgie, omdat ze lijden aan morbide obesitas, d.w.z. dat ze een BMI-index > 40 hebben of > 35 in combinatie met andere aandoeningen, zoals diabetes. Zo'n 240.000 willen dat ook, maar in 2009-2010 werden slechts 3600 mensen geopereerd.

Minister van Volksgezondheid, Paul Burstow, is minder enthousiast: 'Het belangrijkste is het aanmoedigen van een gezonde levensstijl. Een operatie is een laatste redmiddel'. Paul Sacher van Mend, een organisatie die samen met de NHS gezondere leefgewoonten wil bewerkstelligen, wijst er op dat chirurgische ingrepen pas aan de orde zijn bij ernstig overgewicht. De NHS richt zich ook op het voorkómen van overgewicht bij kinderen en volwassenen, anders blijft de stroom van zwaarlijvige mensen groeien.

Bron(nen):   The Guardian